Prof Dr Saim Yılmaz
"İntramural miyomlarda ve çok sayıda miyomda ideal tedavi embolizasyondur"
Kaç çeşit miyom vardır?
Miyomlar, rahim dokusundaki yerleşimlerine göre 3 gruba ayrılırlar:
Submuköz Miyomlar
Rahimin iç yüzüne doğru büyüyen miyomlardır. En az rastlanan miyom tipidir. Ancak, en çok kanama problemi bu tür miyomlarda olur. Kanamalar genellikle adet kanamasında artma ve süresinde uzama şeklindedir.
İntramural Miyomlar
Rahim kas dokusu içinde yerleşimli miyomlardır. En sık rastlanan miyom tipidir.Submuköz miyomlar gibi, adet kanamasında artma, adet süresinde uzama ve buna bağlı kansızlığa neden olurlar. Aynı zamanda karında ağrı ve rahimde büyüme sonucu dolgunluk hissi ve idrar kesesine bası sonucu sık idrara çıkma gibi problemlere yol açabilirler.
Subseröz Miyomlar
Rahimin dış yüzüne doğru büyüyen miyomlardır. Tipik olarak, kanama problemlerine yol açmazlar. Daha çok karın ağrısı, sırt ağrısı, dolgunluk hissi ve sık idrara çıkma, kabızlık gibi bası belirtilerine neden olurlar.
Birçok hastada, yukarıda belirtilen miyom tiplerinin ikisi ya da tümü bir arada bulunabilir. Bu durumda, her bir miyom tipinin yarattığı klinik yakınmalar aynı hastada görülebilir.
Miyomların yerleşimi, hasta için en uygun tedavinin belirlenmesinde önemlidir. Genel olarak, dışa doğru büyüyen saplı miyomlar klasik miyom ameliyatı için çok uygundur. Ayrıca rahim içine doğru büyüyen ve rahime ince bir sapla bağl olan miyomlar da eğer 2-3 cm nin altındalarsa histeroskopik miyomektomi ile vajinadan alınabilirler. Ancak, sık rastlanmayan bu iki durum dışındaki tüm miyom türlerinde embolizasyon öncelikli olarak düşünülmelidir.
İlgili video açıklaması, Prof Dr Saim Yılmaz