Prof Dr Saim Yılmaz
"Dev miyomlar bazı durumlarda embolizasyonla tedavi edilebilir"
Dev miyomlarda embolizasyon uygulanabilir mi ?
Çapları 10 cm nin üzerindeki miyomların embolizasyona çok uygun olmadığı genel olarak kabul edilir. Bu tür miyomlar, genellikle nekroza daha fazla eğilimlidir. Bu nedenle, embolizasyondan aşırı etkilenirler, daha kolay ölürler ve sıklıkla orta kısımları çürüyerek sıvılaşır (likifikasyon). Miyomun orta kısmında oluşan bu şiddetli nekroz (doku ölümü), eğer dışarı atılamazsa hastada aylarca sürebilen terleme, halsizlik, iştahsızlık, bulantı gibi yakınmalara yol açabilir. Bu şikayetler çok uzun sürer ve hastayı çok rahatsız ederse, son çare olarak rahimin alınması (histerektomi) gerekebilir.
Dev miyomlarda, eğer miyom dışa doğru büyüyor ve rahim dış yüzeyine ince bir sapla bağlı ise miyomektomi kolayca uygulanabilir. Ancak, nadir rastlanan bu durum dışında, özellikle rahime gömülü (intramural) ya da iç yüzeye yakın (submüköz) miyomlarda miyomektomi uygun değildir. Çünkü, kanama, enfeksiyon, deformasyon, yapışıklık gibi operasyon riskleri daha yüksektir. Bu nedenle, dev miyomlarda miyomektomi değil histerektomi tercih edilir.
Ancak, miyomu çok büyük olan ve histerektomiye uygun olmayan ya da histerektomiyi istemeyen birçok hasta da mevcuttur. Bu hastalarda, bazı özel teknikler kullanılarak başarılı bir şekilde embolizasyon tedavisi yapmak mümkündür. Bu tür hastalarda, agresif embolizasyondan kaçınmak, gerekirse embolizasyonu iki seansta yapmak ve eğer dev miyom submüköz yerleşimli ise vajinadan atılmasını kolaylaştırmak için özel teknikler kullanmak yararlı olabilir. Merkezimizde son 10 yılda, çapları 10 cm ile 24cm arasında değişen çok sayıda dev miyom olgusunda embolizasyon tedavisini uyguladığımızı ve %80-90 oranında başarılı sonuç aldığımızı belirtmeliyim.