Prof Dr Saim Yılmaz
"Miyom hastalarının çoğunda hamilelik ve sağlıklı doğum mümkündür "
Miyomlar hamileliği nasıl etkiler?
Rahim miyomlarının bazen hamilelik üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu etkileri 2 gruba ayırabiliriz.
1. Hamile kalma olasılığını azaltma.
2. Hamilelik oluştuktan sonra düşük, erken doğum, kanama ve erken membran yırtılması gibi olaylara neden olma.
Miyomların hamile kalmayı engellemesi sık görülen bir olay değildir. Ancak, miyomlar tüplerin rahime giriş noktasına yakın yerleşimli ise, tüpleri tıkayarak yumurtanın rahim boşluğuna geçişine engel olabilirler. Tek bir tüp tıkanırsa bu olasılık azalır, eğer her iki tüp tıkanırsa bu durumda normal yolla hamile kalmak mümkün olmaz, tüp bebek uygulaması gerekebilir.
Miyomlar, rahim iç yüzeyinde (submüköz) iseler, döllenmiş yumurtanın rahimin iç yüzeyine tutunmasına ve gebeliğin oluşmasına engel olabilirler. Yine rahim iç yüzeyinde (submüköz) ve kas tabakası içinde (intramural) yerleşimli miyomlar, hamilelik sırasında salgılanan hormonlar nedeniyle büyüyerek rahimdeki embriyoya bası yapabilirler, onun gelişmesini engelleyerek düşük, erken doğum, kanama ve erken membran yırtılması gibi problemlere yol açabilirler.
Ancak, her hastada bu tür problemler çıkacak diye bir kural yoktur. Çok sayıda ve hatta büyük miyomları olan bir çok hasta da tamamen sağlıklı bir şekilde hamile kalabilmekte ve doğum yapabilmektedir.