Prof Dr Saim Yılmaz
"Laparoskopik ya da robotik ameliyatlar da klasik cerrahi ile aynı riskleri taşırlar"
Laparoskopik ameliyat fark yaratır mı?
Laparoskopik cerrahi, birçok ameliyatta klasik cerrahinin yerine uygulanmaktadır. Miyom hastalarında da uygun olgularda hem histerektomi hem de miyomektomi laparoskopik olarak uygulanabilir.
Laparoskopide karında tek ve büyük bir kesi açmak yerine üç ayrı yerden daha küçük kesiler yapılır. Bu kesilerden, karın içini gösteren ışıklı endoskop ile cerrahi aletler sokularak miyom ya da rahim parçalar halinde dışarı alınabilir. Laparoskopik cerrahinin avantajları, ameliyat sonrası daha az ağrı olması, normal hayata dönüş süresinin daha kısa olması ve kan kaybının daha az olmasıdır. Ancak, klasik açık ameliyata göre teknik olarak daha zordur, daha uzun sürer ve mutlaka bu konuda deneyimli hekimler tarafından yapılmalıdır. Ayrıca, rahimin büyük ya da miyomların büyük ve çok sayıda olduğu hastalarda uygun değildir. Bunun dışında kanser şüphesi olan hastalarda da önerilmemektedir, çünkü kitle parçalar halinde alındığından kanserli dokuyu karın içine yayma riski fazlalaşır.
Laparoskopik cerrahi bazı merkezlerde robot yardımıyla da yapılmaktadır. Ancak robotik laparoskopinin klasik laparoskopiye kanıtlanmış bir üstünlüğü yoktur. Sadece cerrah direkt olarak elleriyle değil joystick benzeri bir araç kullanarak bir robot aracılığıyla ameliyatı yapar.
Laparoskopik ya da robot yardımlı laparoskopik ameliyatlar, bazı hastalarda bir takım avantajlar sağlasalar da, temel olarak bunların da nihayetinde bir ameliyat olduğu ve klasik ameliyatlarla aynı riskleri taşıdığı unutulmamalıdır.