top of page

Prof Dr Saim Yılmaz

"Embolizasyonda yan etkiler ameliyata göre daha az ve daha hafiftir"

EMBOLİZASYON SONRASI MİYOM DÜŞÜRME

Embolizasyonda sık görülen yan etkiler nelerdir?

 

Miyom embolizasyonundan sonra yan etkiler nadirdir ve ameliyata göre daha hafiftir. En sık görülen yan etkiler aşağıda belirtilmiştir.

 

1. Embolizasyondan sonra ağrı, ateş, halsizlik, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Genellikle 3-5 gün süren bu tabloya postembolizasyon sendromu denir ve kendiliğinden düzelir. Ancak, bazı hastalarda bu süre daha uzun olabilir.

2. Embolizasyon hastalarının %1 inden azında rahimde enfeksiyon görülebilir ve hastane şartlarında antibiyotik tedavisi gerekebilir. Ayrıca, rahim iç yüzüne komşu yerleşimli büyük miyomlar, embolizasyondan sonra tamamen ölüp sıvılaşabilir, rahim iç yüzeyine açılarak uzun süreli bir vajinal akıntıya neden olabilirler.

3. Embolizasyondan sonra, bazı hastalarda geçici olarak adetler kesilebilir, bu durum genellikle birkaç ay sonra düzelir. Hastaların ortalama %5 inde bu durum kalıcı olabilir. Yalancı menapoz denilen bu durumda, hasta aslında menapoza girmemiştir, çünkü yumurtalık hormonları normal bulunur. Dolayısıyla, ateş basması, vajina kuruluğu, cinsel isteksizlik, kemik erimesi gibi tipik menapoz şikayetleri olmaz. Hasta sadece, adet kanamasını yapan rahim hücrelerinin etkilenmesi nedeniyle adet göremez. İsteyen hastalarda, bazı hormon ilaçları kullanılarak adet kanamaları genellikle yeniden başlatılabilir. Yalancı menapoz sıklığı, hastanın yaşıyla ilişkilidir. Yirmili yaşlarda bu ihtimal %1 civarında iken 55 yaşında %50 ye çıkabilir. 

4. Rahimin iç yüzeyine yerleşimli (submüköz) miyomlar, embolizasyondan sonra bazen kendiliğinden vajinadan dışarı atılabilir. Rahimin iç yüzeyinin daha çabuk iyileşmesini sağlayan bu durum bazen ağrıya neden olabilir. Hastaların çok küçük bir kısmında, miyomun atılması için kürtaj gibi bir jinekolojik girişim gerekebilir.

 

bottom of page